Home
Job Profiles
Resumes and Letters
Interview Preparation
Company Information
Placement Papers
Test Resources
Group Discussion
Questions &  Answers
Latest Government Jobs

 

         Problems on Boats and Streams

Answers are at the Bottom of the Page

1. If a man can swim downstream at 6 kmph and upstream at 2 kmph, his speed in still water'is :
(a) 4 km/hr (b) 2 km/hr (c) 3 km/hr (d) 2.5 km/hr

2. A man can row upstream at 8 kmph and downstream at 13 kmph. The speed of the stream is :
(a) 5 km/hr (b) 2.5 km/hr (c) 10.5 km/hr (d) 4.2 km/hr

3. If Anshul rows 15 km upstream and 21 km downstream taking 3 hours each time, then the speed of the stream is : 
(a) 1 km/hr (b) 1.5 km/hr (c) 2 km/hr (d) 12 km/hr

4. A man rows 750 m in 675 seconds against the stream and returns in 7 minutes. His rowing speed in still water is:
(a) 3 km/hr (b) 4 km/hr ,(c) 5 km/hr (d) 6 km/hr

5. A man rows 13 km upstream in 5 hours and also 28 km downstream in 5 hours. The velocity of the stream is : 
(a) 1.5 km/hr (b) 2 km/hr ( c) 2.5 km/hr (d) 3 km/hr

6. If a boat goes 7 km upstream in 42 minutes and the speed of the stream is 3 kmph, then the speed of the boat in still water is: 
(a) 4.2 km/hr (b) 9 km/hr !c} 13 km/hr (d) 21 km/hr

7. A man can row 9 1/3 kmph in still water and finds that it takes him thrice as much time to row up than as to row down the same distance in the river. The speed of the current is :
(a) 3 1/3 km/hr (b) 3 1/9 km/hr (c) 4 2/3 km/hr (d) 14 km/hr

8. A man can row a boat at 10 kmph in still water. If the speed of the stream is 6 kmph, the time taken to row a distance of 80 km down the stream is :
(a) 8 hours (b) 5 hours (c) 10 hours (d) 20 hours

9. A boat takes 4 hours for travelling downstream from point A to point B and coming back to point A upstream. If the velocity. of the stream is 2 kmph and the speed of the boat in still water is 4 kmph, what is the distance between A and B ?
(a) 4 kms (b) 6 km (c) 8 km (d) 9 km

10. If a man rows at 6 kmph in still water and 4.5 kmph against the current, then his rate along the current is 
(a) 9.5 km/hr (b} 7.5 km/hr (c) 7 km/hr (d) 5.25 km/hr

11. If a man's rate with the current is 11 kmph and the rate of the current is 1.5 kmph, then the man's rate against the current is :
(a) 8 km/hr (b) 9.5 km/hr (c) 9 km/hr (d) 6.25 km/hr

12. Speed of a hoat in standing water is 9 kmph and the speed of the stream is 1.5 kmph. man rows to a place at a distance of 10.5 km and comes back to the starting point. The total time taken by him is :
(a) 16 hours (b) 18 hours (c) 20 hours (d) 24 hours

13. A boat moves upstream at the rate of 1 km in 10 minutes and downstream at the rate of 1 km in 6 minutes. The speed of the current is :
(a) 1 km/hr (b) 1.5 km/hr (c) 2 km/hr (d) 2.5 km/hr

14. River is running at 2 kmph. If takes a man twice as long to row up as to row down the river. The rate of the man in still water is :
(a) 6 km/hr (b) 4 km/hr (c) 10 km/hr (d) 8 km/hr

15. A man rows to a place 48 km distant and back in 14 hours. He finds that he can row 4 km with the stream in the same time as 3 km against the stream. The rate of the stream is :
(a) 1 km/hr (b) 1.8 km/hr (c) 3.5 km/hr (d) 1.5 km/hr

16. The current of stream runs at 1 kmph. A motor boat goes 35 km upstream and back again to the starting point in 12 hours. The speed of the motor boat in still water is :
(a) 6 km/hr (b) 7 km/hr (c) 8 km/hr (d) 8.5 km/hr

17. A boat covers 24 km upstream and 36 km downstream in 6 hours while it covers 36 km upstream and 24 km downstream in 6 hours. The velocity of the current is :
(a) 1 km/hr (b) 1.5 km/hr (c) 2 km/hr,. (d) 2.5 km/hr

18. A man can row three-quarters of a kilometer against the stream in 11 minutes and returns in 7 minutes. The speed of the man is still water is :
(a) 2 km/hr (b) 3 km/hr (c) 4 km/hr (d) 5 km/hr

19. The speed of a boat in still water is 15 km/hr and the rate of current is 3 km/hr. The distance travelled downstream in 12 minutes is :
(a) 3.6 km (b) 2.4 km (c) 1.2 km (d) 1.8 km

20. A man can row 5 kmph in still water. If the river is running at 1kmph, it takes him 75 minutes to row to a place and back. How far is the place?
(a) 3 km (b) 2.5 km (c) 4.km (d) 5 km .

21. If a man rows at the rate of 5 kmph in still water and his rate against the current is 3.5 kmph, then the man's rate along the current is :
(a) 4.25 kmph (b) 6 kmph (c) 6.5 kmph (d) 8.5 kmph

ANSWERS
1.(a) 2.(b) 3.(a) 4.(c) 5.(a) 6.(c) 7.(c) 8.(b) 9.(b) 10.(b)
11.(a) 12.(a) 13.(c) 14.(a) 15.(a) 16.(a) 17.(c) 18.(d) 19.(a) 20.(a) 21.(c)


Copyright careersandplacements.com 2006. All Rights Reserved.